Toelatingsprocedure

In februari 2023 gaat de toelatingsprocedure weer van start. Hieronder kun je lezen uit welke stappen de procedure bestaat.

Ronde 1:

In deze periode organiseren we twee online inloopspreekuren, waarin we al je mogelijke vragen beantwoorden!

Ronde 2:

  • Assessment
  • Schrijfproef

Ronde 3:

  • Gesprekken toelatingscommissies

Bekendmaking nieuwe trainees

Kennismakingsronde

Plaatsing


Rondes van de procedure

De toelatingsprocedure van de academies gaat elk jaar in het voorjaar van start. Het is één procedure waarin je solliciteert voor onze beide masteropleidingen en hij bestaat uit drie rondes. Sommige rondes bestaan uit verschillende onderdelen. Dat lijkt veel, maar op deze manier wordt de procedure in behapbare stukken opgedeeld en heb je dus genoeg tijd om je voor te bereiden op iedere ronde. Hieronder geven we uitleg over elke ronde.

Kom in contact met een trainee!
Heb je interesse in ons traineeprogramma en wil je graag meer horen over wat het werk van een overheidsjurist of wetgevingsjurist precies inhoudt? Of ben je benieuwd naar de ervaring van iemand die de toelatingsprocedure al heeft doorlopen? Neem dan contact met ons op en wij koppelen je aan een enthousiaste (oud-)trainee die graag met je in gesprek gaat. Stuur ons (academie@acjur.nl) een mailtje met als onderwerp 'Ik kom graag in contact met een trainee' en zet daarin je naam en telefoonnummer. Er wordt dan op korte termijn contact met je opgenomen.

Ronde 1:    capaciteitentest en talentgerichte vragen

Als je aan de toelatingsprocedure wil deelnemen, registreer je je eerst in de ePortfolio. In de ePortfolio kun je je sollicitatie in je eigen tempo doorlopen. Als je uitlogt blijven reeds ingevulde gegevens bewaard tot de volgende keer. Na jouw registratie doorloop je in de ePortfolio twee stappen. Allereerst maak je een cognitieve capaciteitentest, ook wel een IQ test genoemd. Deze test bestaat onder andere uit cijferreeksen, analogieën, diagrammen en figuurreeksen. Klik hier om alvast te oefenen. Vervolgens vul je een sollicitatieformulier in met vragen over jouw vooropleiding en over jouw motivatie en talenten. Door middel van twee vragen over jouw motivatie en talenten willen we graag iets meer te weten komen over wie jij bent en wat jou drijft. Juist die persoonlijke aspecten zijn - naast jouw juridische kwaliteiten - erg belangrijk voor ons en voor de Rijksoverheid. 

Op basis van de gecombineerde resultaten van de cognitieve capaciteitentest en de talentgerichte vragen maken we een eerste selectie. Als je bent geselecteerd, ga je naar de tweede ronde van de toelatingsprocedure. 

Ronde 2:   assesment en schrijfproef

De tweede ronde van de toelatingsprocedure bestaat ook uit twee onderdelen: een assessment en een schrijfproef. Het assessment wordt georganiseerd door Leeuwendaal; een organisatie die is gespecialiseerd in selectie. Het assessment bestaat uit verschillende oefeningen en gesprekken, waaronder een rollenspel met een acteur en een gesprek met een psycholoog. Zo leren wij jou nog beter kennen en kunnen we beoordelen of jouw kwaliteiten aansluiten bij het profiel van een wetgevings- of overheidsjurist.

Vervolgens maak je een zogenaamde 'schrijfproef'. Dit is een opdracht waarin we je vragen om een advies, een notitie of een brief te schrijven over een actueel maatschappelijke vraagstuk. Op basis van deze opdracht beoordelen wij of je een gestructureerd en overtuigend betoog over een juridisch onderwerp kunt schrijven: een essentiële kwaliteit van wetgevingsjuristen en overheidsjuristen.

Het assessment en de schrijfproef vinden plaats op de locatie van Leeuwendaal en de academie.

Op basis van de gecombineerde resultaten van het assessment en de schrijfproef maken we een selectie. De geselecteerde kandidaten gaan door naar de derde en laatste ronde. 

Ronde 3:    gesprekken toelatingscommissies

Voor de laatste ronde van de procedure ga je op gesprek bij twee toelatingscommissies. De commissies bestaan uit leidinggevenden van juridische directies binnen de Rijksoverheid, waaronder mogelijk ook jouw toekomstige leidinggevende. Zij vragen naar je persoonlijke achtergrond en studie- en werkervaring. Ook leggen zij je enkele juridische dilemma's en vraagstukken uit de praktijk voor om te zien hoe jij dergelijke dilemma's en vraagstukken analyseert en beoordeelt.

Bekendmaking nieuwe trainees

Na afronding van alle gesprekken, vindt een laatste selectie plaats. We bellen alle kandidaten om de uitslag van de derde ronde mee te delen. Deze uitslag kan zijn:
1.    Je bent toegelaten tot de masteropleiding. Gefeliciteerd, we zien je graag bij de kennismakingsronde!
2.    Je bent niet toegelaten tot de masteropleiding. Wat ontzettend jammer! Maar je kunt volgend jaar nogmaals solliciteren.
3.    Je staat op de wachtlijst. Soms weten we nog niet zeker hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zijn en wachten we op de definitieve bevestiging van een of meer ministeries of uitvoeringsinstanties. In dat geval moeten we je vragen om nog even te wachten tot we zeker weten of we je een opleidingsplaats kunnen bieden.

Kennismakingsronde en plaatsing werkplek

Als je bent toegelaten als trainee maak je gedurende de kennismakingsweek kennis met de academie, de andere trainees en de opleidingsplekken. We vertellen je alles over de opleiding en je hoort van (oud)trainees hoe zij hun werkplekken ervaren. Tegelijkertijd kunnen de leidinggevenden van de opleidingsplekken ook kennis maken met de nieuwe groep trainees om zo te zien wie er goed in hun team zou passen. Goed om te weten: de dagen van de kennismakingsronde zijn goed gevuld met afspraken, we gaan er van uit dat je dan elke dag volledig beschikbaar bent!

Na de kennismakingsweek bepaalt de rector van de academie waar je aan het werk gaat - indien mogelijk rekening houdend met de voorkeuren van de opleidingsplekken en de trainees - en tot welke traineeopleiding (wetgevings- of overheidsjurist) je wordt toegelaten. Na de zomervakantie start je in september aan jouw carrière als jurist bij de Rijksoverheid!

Meer informatie?

Karen van der Els

Karen van der Els

Coördinator officemanagement

k.vanderels@acwet.nl
070 - 312 98 32

Meld je aan als geïnteresseerde

Aanmeldformulier