5 mei 2023

Verslag Berlijn studiereis

Nauwelijks bekomen van de treinreis stond de eerste activiteit van onze internationale werkweek al op de planning: een ‘college tour’ met de Duitse parlementariër (en jurist) Otto Fricke. Na enkele vragen over zijn studententijd en vroege carrière, kreeg het gesprek al snel een meer politieke dimensie. Zeker nu zijn Freie Demokratische Partei sinds vorig jaar deel uitmaakt van de Ampelkoalition (kabinet-Scholz) waren wij hier natuurlijk wel benieuwd naar!

Zoals het hoort bij een college tour, gaven moderators Casper en Maxime de zaal uitgebreid de gelegenheid om Otto het vuur aan de schenen te leggen. En omdat onze reis in het teken stond van het (Duitse) klimaatbeleid, was het vooral dit onderwerp dat de revue passeerde. Met de interessante en open discussies nog in gedachten, hebben we ’s avonds met de hele groep heerlijk gedineerd. 

Woensdag, de tweede dag van het programma, begon in het statige Duitse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Na de wat formele voorlichting over de organisatie en inrichting van dit Bundesministerium ontstond een leuk vraaggesprek over de verschillen tussen het Duitse en het Nederlandse staatsbestel. Het middagprogramma bestond uit een bezoek aan de Nederlandse Ambassade. In dit fraaie gebouw aan de Spree werd ons uitgelegd welke rol de Ambassade speelt in internationale betrekkingen en – in lijn met het thema van onze reis – bij onderhandelingen over het Europese klimaatbeleid.

Na twee volle dagen gericht op de hedendaagse politiek stonden vanaf donderdag de cultureel-historische activiteiten op het programma. We begonnen de dag met een rondleiding door de Rijksdag. Na de Duitse hereniging werd dit imposante gebouw weer de zetel van het parlement. De tour eindigde in de glazen koepel op het dak met uitzicht over Berlijn. ‘s Middags begaven we ons naar het Haus der Wannsee Konferenz. In deze villa aan de Wannsee besprak de ambtelijke Nazi-top in 1942 de uitvoering van de “Endlösung der Judenfrage”, die zou leiden tot de holocaust. We kregen een rondleiding, waarbij de focus lag op de daders en de rol van de bureaucratie. Mede door onze bevlogen gids werd dit een erg indrukwekkend onderdeel onze reis. 

Op vrijdag bracht een groot deel van ons nog een bezoek aan het Stasi-museum, gevestigd in het voormalig ministerie van Staatssicherheit. Ook hier werden we weer geconfronteerd met vragen over recht en onrecht.

Moe maar voldaan keerden we huiswaarts. De interessante discussies en lessen over recht, politiek, geschiedenis en cultuur, maar toch ook vooral de sfeer en gezelligheid zullen ons nog lang bijblijven!
 

Delen