9 januari 2018

Pilottraining: Krachtig en praktijkgericht doceren

We vroegen de deelnemers aan de pilot hoe ze de training aan hun collega-docenten zouden aanbevelen. Het resultaat is deze woordenwolk.


Afgelopen winter vond de pilot van de training 'Krachtig en praktijkgericht doceren' plaats. Hiermee geeft de Academie een vervolg aan het investeren in de kwaliteit van onze docenten. 

De training werd gegeven door Rosemarie Bertens en Henri Smit van SmitBertens Trainers. Zij hebben vele jaren ervaring met trainingen voor docenten, onder andere bij het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht (SSR). Hun aanpak en visie sluiten aan bij onze ideeën over de training: we willen niet aan onze docenten leren, maar met hen en van hen. 

De opzet van de training is zeer praktijkgericht en interactief: alles wat theoretisch behandeld wordt, wordt direct omgezet in oefening. Naast veel oefenen en intervisie stonden op het programma de basisbeginselen van didactiek, de leerfilosofie van de Academie, doceer- en leerstijlen, werkvormen, omgaan met lastige en onverwachte situaties, handvatten voor het inzetten van kwaliteiten en vermijden van valkuilen tijdens het lesgeven.

De groep deelnemers aan de pilot vormde een mix van beginnende en ervaren docenten, en zij doceren voor de verschillende doelgroepen van de Academie. Zij hebben gemeen dat ze er plezier in hebben om hun kennis te delen door les te geven en dat zij de Academie wilden helpen met het uitproberen van deze uitbreiding van ons opleidingsaanbod. We zijn heel blij met hun bereidheid om deel te nemen en wij hebben de verbeterpunten die uit de uitgebreide evaluatie naar voor zijn gekomen ter harte genomen.

Op basis van de positieve evaluatie is besloten om de training op structurele basis aan alle docenten van de Academie aan te bieden. Uiteraard is deelname kosteloos, wel verwachten we van de deelnemers dat ze de gehele dag aanwezig zijn en bereid zijn om ongeveer 1,5 uur voor te bereiden.

De volgende training 'Krachtig en praktijkgericht doceren' vindt plaats op vrijdag 6 juli 2018, van 9.30-17.00 uur. Ben je docent van de Academie en heb je belangstelling om mee te doen, of wil je meer informatie over de training? Neem dan contact op met Esther Smeitz.

Delen


Meer informatie?

Esther Smeitz-Cohen

drs. Esther Smeitz-Cohen

Teamleider onderwijscoördinatie & Adviseur opleiding en selectie

e.smeitz@acwet.nl
070 - 312 98 40