23 september 2024

Nieuw in het cursusaanbod

We houden je graag op de hoogte van nieuwe cursussen die we ontwikkelen. Daarom geven we hier een chronologisch overzicht van de cursussen die onze docenten voor het eerst bij ons gaan verzorgen. Deze cursussen zijn nog niet overal bekend, dus deel vooral de cursussen die mogelijk interessant zijn voor je collega’s. 

1. Leeratelier Afdeling advisering Raad van State (3 oktober 2024, middag) 

Een blanco advies krijgen van de Raad van State geeft een voldaan gevoel. Maar hoe toetst de Raad van State een wetsvoorstel eigenlijk? Dit leeratelier gaat over de manier waarop de Raad van State het herziene beoordelingskader toepast. Door inzicht hierin te krijgen, kan je wetsvoorstellen beter voorbereiden. 

2. Leergang Wet open overheid – basis (start 10 oktober) 

Als je recent bent begonnen in een functie waarin je Woo-verzoeken behandelt, dan is deze leergang voor jou. De leergang biedt een goede basis in de kennis en vaardigheden die je nodig hebt. Ook is er ruimte voor uitwisselen van ervaringen en het bespreken van dilemma’s. Aan de leergang houd je een mooi netwerk van Woo-collega’s over. 

3. Hoe verricht je een doenvermogentoets? (22 oktober, middag) 

Het belang van het doenvermogen van burgers is groter dan ooit. De meeste betrokkenen in het wetgevingsproces weten dat er een doenvermogentoets bestaat. Maar hoe voer je die toets uit? En hoe verwerk je de uitkomsten in een memorie van toelichting? Ook als de doenvermogentoets niet tot je takenpakket hoort, is het nodig om hierin inzicht te hebben. Wie betrokken is bij wetgeving wil immers samen komen tot werkbare wetgeving. 

4. Actualiteitencursus: hoe krijgen we rust terug in het begrotingsproces? (11 november, ochtend) 

Nederland heeft kennelijk weer een crisis erbij. En elke crisis lijkt wel te leiden tot een hectisch begrotingsproces. Hoe komt het eigenlijk dat ons begrotingsproces uit het lood is geslagen en hoe krijgen we de rust weer terug? In dit leeratelier duik je in dit actuele vraagstuk. 

5. Leeratelier: Politiek-ambtelijke samenwerking voor ervaren rijksjuristen (12 november, middag) 

Hoe ga je als rijksjurist om met spanningen tussen de politiek en ambtenarij? Wat doe je als je een politieke opdracht krijgt die juridisch lastig te verdedigen is? In dit leeratelier wissel je met andere rijksjuristen ervaringen uit over dit (wederom actuele) vraagstuk.  

6. AI-verordening (11 december, ochtend) 

De AI-verordening is er. Deze verordening wil waarborgen dat AI-systemen veilig werken en de grondrechten respecteren. Deze wet geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor overheden die AI-systemen hanteren. Deze cursus biedt een inleiding in de AI-verordening voor een juridische doelgroep die bij de rijksoverheid werkt.  

7. Basiscursus Personenschade (4 februari 2025, middag) 

Overheden worden steeds vaker aansprakelijk gesteld voor letselschade. Denk aan een toezichthouder die volgens een burger eerder had moeten ingrijpen om ondeugdelijke producten te werken. Het behandelen van een dergelijk dossier is geen sinecure. In deze cursus wordt in vogelvlucht ingegaan op de verschillende fasen van aansprakelijkheid en worden recente ontwikkelingen op het gebied van personenschade besproken. 

8. De verhouding tussen de Archiefwet en de Woo (11 maart 2025, ochtend en middag) 

Deze cursus is geschikt voor overheidsjuristen, met name Woo-juristen, die hun kennis over de informatiehuishouding verder willen uitbreiden. Voor de openbaarmaking van overheidsinformatie geldt namelijk niet alleen de Woo, maar ook de Archiefwet. Hoe verhouden die twee wetten zich tot elkaar en hoe verandert dat mogelijk in de toekomst? Deze cursus brengt daarin verheldering voor de deelnemers. 

Andere cursussen? 

Bekijk hier het volledig cursusaanbod. We zijn continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe cursussen. Via de Academie Actueel of de mailings met het cursusaanbod kunnen we je op de hoogte houden. 

Delen