12 november 2019

‘Dynamisch werk, iedere zaak is anders’

Interview met een nieuwe trainee, Charlot Wesenbeek (IND)

-Kun je iets over jouw achtergrond vertellen (Waar en wat heb je gestudeerd?  Hoe ben je bij de Academies terecht gekomen?)? 
Ik heb de master International Migration and Refugee Law gedaan op de VU in Amsterdam. Daarvoor heb ik de Bachelor rechtsgeleerdheid gedaan op de Universiteit Utrecht, waarbij ik een Erasmus semester heb gedaan in Helsinki. Ik ben bij de Academies terecht gekomen tijdens mijn stage bij de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van Nederland bij de Raad van Europa in Straatsburg (Ministerie van BuZa). De juriste die op de PV in Straatsburg werkt heeft de Academie voor Wetgeving gedaan, door haar ben ik enthousiast geraakt over de Acadamies. 

- Waarom heb je voor dit traineeship gekozen? 
Ik heb voor dit traineeship gekozen omdat ik de combinatie van werken en studeren erg leuk vind. 

- Waar ben je geplaatst voor dit traineeship?
Ik ben geplaatst als Overheidsjurist bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 

- Hoe bevalt het?  Wat vind je het leukst tot nu toe? En wat vind je minder?
Tot nu toe bevalt het erg goed. De IND sluit goed aan op mijn achtergrond. Mijn master was gericht op het migratierecht, maar ook de stages die ik heb gelopen tijdens mijn studie waren vrijwel allemaal migratierecht-gerelateerd. Het leuke aan de IND vind ik dat het erg dynamisch werk is, je bent vaak met meerdere zaken tegelijk bezig met korte deadlines. Ik vind het leuk dat het werk erg casuïstisch is, iedere zaak is anders en vergt een andere aanpak. 
Mijn werk bij de IND is tot nu toe goed te combineren met de Academie. Omdat de IND zo’n specialistisch werkveld heeft, herken ik de stof van de Academie niet altijd direct terug in mijn werk, maar ik vind dit eigenlijk geen nadeel. Ik vind het juist nuttig om breed opgeleid te worden en de ervaringen van mede-trainees die bij andere Ministeries werken te horen.  

- Heb je al plannen voor de toekomst?
Op dit moment zit ik goed op mijn plek bij de IND, maar wie weet wat de toekomst brengt! 
 

Delen