9 juli 2019

Diploma-uitreiking van de trainees

In september 2017 startten elf trainees wetgevingsjuristen (groep 17) en tien trainees overheidsjuristen (groep 9) met het tweejarige traineeprogramma van de Academies.
Op donderdag 4 juli jl. kregen ze de beloning van al het harde werken: het getuigschrift van de opleiding!

Vóór die uitreiking ging de rector Bert Niemeijer in op de opleiding en het werkterrein van overheids- en wetgevingsjuristen. We hebben momenteel te maken met een gespannen arbeidsmarkt. De loopbaan als overheidsjurist wordt daarop niet al te aantrekkelijk gezien, terwijl de juristen bij het Rijk maatschappelijk belangrijk en interessant werk doen. Een extra bonus van de opleidingen van de Academies is bovendien dat de voormalige trainees een goed netwerk opbouwen en bij andere organisaties alvast mensen kennen bij wie ze gemakkelijk terecht kunnen.  

Net als elk jaar vond de uitreiking plaats in de Gotische Zaal van de Raad van State.
Elk nieuwe wetgevings- en overheidsjurist werd door de rector persoonlijk toegesproken. De rector heeft erbij niet alleen de Eindopdrachten van elke trainee toegelicht, maar ook de vele andere (niet-juridische) talenten van hen genoemd. Het zijn allemaal gedreven mensen die veel gedaan krijgen op allerlei fronten. Muzikaal talent was ook aanwezig: als bewijs daarvan speelde Daan Borman de prachtige prelude uit Bachs zesde suite voor cello.

Traditietrouw betroffen de Eindopdrachten zeer uiteenlopende onderwerpen: van het ‘gezinsbudget’ (dat wil zeggen, een bundeling van pgb’s voor verschillende leden van één gezin) tot het energielabel-C voor kantoren, via de aansprakelijkheid voor breedplaatvloeren of een nieuw verdrag voor uitlevering en wederzijdse ondersteuning bij de belangrijkste misdrijven – alle uithoeken van het recht kwamen ongeveer aan bod.

Na de uitreiking van de diploma’s spraken twee trainees namens beide groepen hun dank uit voor de opleiding. Er werd teruggeblikt op colleges, werkbezoeken en borrels. Ook de ‘vriendelijke rivaliteit’ tussen de twee groepen trainees kwam aan bod, met een vette knipoog natuurlijk!  

Als blijk van erkentenis kreeg het personeel een mooi cadeau: een olijfboom en een appelboom, om te planten in de tuin van de Academies.

Delen