10 juli 2018

Diploma-uitreiking trainees

Donderdag 28 juni was het prachtig weer – zoals bijna elk jaar tijdens de uitreiking van de diploma’s aan de trainees die hun masteropleiding afronden. Ook deze keer vond de uitreiking plaats in de Gotische Zaal van de Raad van State. Negen wetgevingsjuristen en acht overheidsjuristen ontvingen hun diploma, en elk van hen werd door de rector persoonlijk toegesproken. Vóór die uitreiking ging hij in op de opleiding van overheids- en wetgevingsjuristen. Aan de universiteiten ontbreekt het aan aandacht daarvoor, maar er zijn plannen om het werk van juristen bij de (Rijks)overheid meer te belichten in juridische bachelors. Dat zou mooi aansluiten bij de opleidingen en cursussen die de Academie verzorgt.

Bij de uitreiking van de diploma’s ging de rector niet alleen in op de Eindopdracht die elke trainee gemaakt had, maar ook op hun niet-juridische talenten. Daarbij bleek dat het ging om gedreven mensen, met de ambitie om zich te ontwikkelen tot steeds betere juristen én de wens om het daarbij ook onderling gezellig te hebben. Zoals altijd betroffen de Eindopdrachten allerlei onderwerpen die voor buitenstaanders exotisch kunnen overkomen. De amicus curiae in het bestuursrecht, beroepsverboden in het onderwijs, nieuwe betaaldiensten, het arrest Chavez-Vilchez en het vreemdelingenrecht, of de schadevergoeding in het strafrecht – alle uithoeken van het recht kwamen wel zo’n beetje aan bod.

Na de uitreiking van de diploma’s spraken twee trainees namens beide groepen hun dank uit voor de opleiding. Ook werden de patroons, afdelingshoofden en directeuren bedankt voor de geboden kansen om zich professioneel te ontwikkelen. Er werd teruggeblikt op colleges, werkbezoeken en borrels, met bijzondere vermelding van het bezoek aan Berlijn in het voorjaar van 2017. Als blijk van erkentenis kregen de rector en de programmamanager van de beide opleidingen een nuttig cadeau: een biertap en twee glazen met inscriptie, ter herinnering aan de goede tijd de afgelopen twee jaar.

Delen