Inhousedag voor de masteropleidingen tot wetgevingsjurist en overheidsjurist

« terug naar overzicht

Datum
9 februari 2016

Er was veel belangstelling voor de inhousedag op 9 februari. De jonge, bijna afgestudeerde juristen, allen geïnteresseerd in een loopbaan als wetgevings- of overheidsjurist, werden welkom geheten door de rector van de Academie, Bert Niemeijer. Hij vatte het doel van de opleiding kort samen: getalenteerde studenten die zich laten ontwikkelen tot goede juristen voor de Rijksoverheid.

Atie de Ruiter is trainee wetgevingsjurist en werkt bij het ministerie van SZW. Zij vertelde de studenten over het curriculum van de opleiding. Ook deed zij verslag van haar ervaringen als trainee op verschillende plaatsen binnen de Rijksoverheid. Vervolgens kwam Arend-Jan Schölvinck aan het woord, directeur Juridische Zaken van het ministerie van IenM. Hij kon veel vertellen over hoe het is om als jurist te werken in een politiek-bestuurlijke omgeving. Ook ging hij in op de verschillen tussen overheidsjuristen en wetgevingsjuristen. Hij meende dat het daarbij meer ging om andere accenten in de manieren van werken dan om fundamentele verschillen. Ten slotte werd een informatieve presentatie gegeven over de selectieprocedure; voor de Prezi daarover, zie deze link.

Na deze presentaties gingen de deelnemers zelf aan de slag in een workshop. Er werd opvallend voortvarend  en geanimeerd een casus uitgewerkt in groepjes. Bij de borrel na afloop was volop gelegenheid voor napraten en het stellen van aanvullende vragen aan medewerkers en trainees van de Academies.
Interesse in het werk van en de opleiding voor overheidsjuristen of wetgevingsjuristen? De selectieprocedure start 25 februari  2016 en inschrijven kan tot 7 maart, zie daarvoor deze link.