Het wankele evenwicht in de democratische rechtsstaat

1 « terug naar overzicht

Datum
25 maart 2021
Tijd
15:30 - 16:30 uur

De toeslagenaffaire en de verkiezingen voor de Tweede Kamer laten verschillende kanten zien van het functioneren van de democratische rechtsstaat.

In deze lezing belicht prof. dr Ruud Koole, emeritus hoogleraar politieke wetenschappen, senator en voormalig lid van de staatscommissie parlementair stelsel, aan de hand van actuele gebeurtenissen en zijn onlangs verschenen boek Twee Pijlers - het wankele evenwicht in de democratische rechtsstaat (Amsterdam, Prometheus, 2021) het functioneren van de democratische rechtsstaat vanuit het brede perspectief van twee pijlers. Een electorale pijler, waarin politieke partijen, parlement en regering handelen op basis van een kiezersmandaat. En een niet-electorale pijler, waarin niet-gekozen overheidsinstellingen als de rechterlijke macht, centrale banken en andere autoriteiten besluiten nemen die veel mensen raken. Als het goed is houden die pijlers elkaar in evenwicht met het oog op het welzijn van het volk. Maar functioneren zij nog wel goed? Stuiten die instituties inmiddels niet op de grenzen van hun legitimiteit? En is de verhouding tussen die twee pijlers nog wel in balans?

In verband met de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus is de lezing online te volgen. De lezing wordt niet opgenomen en is dus niet terug te kijken.

Om interactie mogelijk te maken (u kunt tijdens de lezing via een chatfunctie vragen stellen) is er een maximum van 200 deelnemers. Voorafgaand aan de lezing ontvangt u per mail inloginstructies. De lezing wordt via de online tool Webex aangeboden.

Datum: donderdag 25 maart 2021
Tijdstip: van 15:30 uur tot 16:30 uur
Doelgroep: overheidsjuristen en wetgevingsjuristen
PWO-punten: 1