De vrijheid van meningsuiting op internet

« terug naar overzicht

Datum
26 januari 2023

Op internet is niet alleen veel informatie, maar ook veel desinformatie te vinden. Hoe kunnen we desinformatie unierechtelijk definiëren? Deze vraag staat centraal in de lezing die mr. dr. Michael Klos, onderzoeker en universitair docent aan de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap van de Universiteit Leiden, op 26 januari 2023 voor ons zal verzorgen.

Het juridisch kader van de Europese Unie om de aanpak van desinformatie door onlineplatforms te reguleren, bestaat uit de Digital Services Act en de Strengthened Code of Practice on Disinformation. Aan de DSA wordt veel toegeschreven. Zo schreef staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering): “Deze wetgeving is een doorbraak in hoe we desinformatie aanpakken.” Desinformatie was echter ook voor de DSA al een punt van aandacht voor de Europese Commissie. De Europese Commissie sloot in 2018 een Code of Practice on Disinformation met enkele grote online platforms. En in 2020 vroeg de Europese Commissie aan online platforms om desinformatie over (de aanpak van) het coronavirus te beperken. In 2022 herijkte de Europese Commissie de Code met oog op de DSA en sloot de Strengthened Code of Practice on Disinformation.

De DSA en de Strengthened Code of Practice vullen elkaar aan, maar hebben wel een eigen rol. Michael Klos zal onder meer bespreken op welke manieren online platforms desinformatie dienen te adresseren onder deze nieuwe wet- en regelgeving. Ook zal hij ingaan op welke verplichtingen de DSA bindend oplegt aan aanbieders van online platforms en hoe de DSA zich tot de Strengthened Code of Practice verhoudt. De lezing wordt traditiegetrouw afgesloten met vragen van deelnemers uit de zaal.

Datum: donderdag 26 januari 2023
Tijdstip: inloop vanaf 15:15 uur, lezing van 15:30 uur tot 16:30 uur
Locatie:  Academie voor Wetgeving en Academie voor Overheidsjuristen, Lange Voorhout 62 te Den Haag
Doelgroep: overheidsjuristen en wetgevingsjuristen
PWO-punten: 1

Lukt het niet om in te schrijven omdat je geen zakelijke gegevens kunt invullen? Neem dan contact met ons op via academie@acwet.nl.