Prijs € 500,-
Reguleren is bedoeld om bepaalde effecten te bereiken, ‘werkzaam’ te zijn. Om tot effectieve regulering te komen, ligt het in de rede om enerzijds gebruik te maken van kennis en ervaringen uit het verleden en anderzijds in te spelen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Kennis en ervaringen uit het verleden kunnen onder meer uit evaluaties worden gehaald. Inspelen op toekomstige ontwikkelingen is vanwege de onzekerheid lastiger. Zeker op terreinen waar ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, zoals bij technologische ontwikkelingen. De vraag is dan ook hoe we zicht kunnen krijgen op de meest relevante onzekerheden en de ‘werelden’ die zich in de toekomst kunnen voordoen.
Daartoe belichten de docenten in het ochtenddeel van deze cursus de thema’s effectiviteit (beleidstheorie, ex ante evaluatie) en toekomstgerichtheid (robuustheid en flexibiliteit). In het middagdeel staat de vraag centraal hoe je je met behulp van de scenariomethode in een concrete casus kunt voorbereiden op (onzekere) toekomstige ontwikkelingen.
Tijdens de cursus wisselen theorie en praktische toepassing in subgroepen elkaar af.
Oud-deelnemer aan het woord
Na afloop van de cursus ben je beter in staat toekomstgerichte regulering te ontwerpen.
‘Goede verdeling tussen theorie en praktijk. Prettig en leerzaam om zelf aan de slag te gaan met een casus.’
‘De cursus heeft me bewust gemaakt van het belang om in je beleid rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Vaak zijn we te veel korte termijn gericht, en onvoldoende bezig met het bedenken van toekomst-proof beleid. Juist omdat tussen het vormgeven van nieuw beleid en de uiteindelijke implementatie veel tijd zit, is dit extra relevant.’
Universitair hoofddocent Rechtseconomie
Universiteit Leiden - Faculteit der Rechtsgeleerdheid