Recht en robotica

6 « terug naar overzicht

Startdatum
18 april 2024
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen
Leerlijn
Digitalisering

Prijs € 500,-


Artificial Intelligence (AI)  is onvermijdelijk aanwezig, Chat GPT assisteert ons bij genereren van sinterklaasgedicht tot professionele teksten en afbeeldingen.  De industriële robot is in elke productielijn te vinden, de ‘roomba’ reinigt onze huizen, de zelfsturende auto neemt zijn plaats in op onze wegen en drones houden bij voetbalwedstrijden het publiek in de gaten. In de nabije toekomst zullen autonome robots en systemen steeds vaker tal van taken van ons kunnen overnemen. Deze robots en AI systemen worden in staat geacht (menselijke) intelligentie te begrijpen en autonoom te opereren in complexe, veranderende situaties. Zij kunnen dan ook vele vormen en functies hebben, variërend van antropomorfisch volmaakte en intelligente gezelschapsrobots tot chirurgische operatiesystemen.

De vraag is echter of ons rechtsstelsel in voldoende mate op deze nieuwe ontwikkeling is toegesneden. De zogenaamde Europese AI Act zou alle AI toepassingen in goede banen leiden via het systeem van risico-analyse. Is dat voldoende?  Wat gebeurt er als deze autonome intelligente systemen handelingen verrichten die rechtsgevolgen hebben? Wat als ze fouten maken? Is het wenselijk om een bepaalde mate van rechtspersoonlijkheid aan robots en AI systemen toe te kennen? En zo ja, hoe zou die rechtspersoonlijkheid dan moeten worden vormgegeven: is aansluiting bij de bestaande vormen van rechtspersonen gewenst of juist een regeling ‘sui generis’ die specifiek op de variëteit van robots is toegeschreven? En wat zijn de gevolgen hiervan voor de plaats van de ‘homo juridicus’ in het arbeidsproces? Is het mogelijk dat robots hun eigen recht gaan creëren? Wat te doen met de AI toepassing bij beleidsbeslissende systemen bij uitkeringen en fraudedetectie?  Hoe gebruikt de overheid en gezondheidszorg “big data” van de burger bij en na een  crisis? Laten we een AI –algoritme gebruiken voor onvoorziene omstandigheden?

In deze cursus staat kortom de vraag centraal of een specifiek (wettelijk) kader voor de inzet van robot- en AI-technologie wenselijk is. Met name wordt stilgestaan bij de consequenties van de AI Act en de ontwikkeling van autonome systemen en de vraag naar rechtspersoonlijkheid.

Oud-deelnemer aan het woord

Delen


Resultaat

Na deze cursus heb je inzicht in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie, recente regelgeving en de mogelijke juridische consequenties van de invoering van deze technologieën in onze maatschappij en kun je overzien welke aanpassingen voor bestaande wetgeving wenselijk zijn.


Programma en dagdelen

Donderdag 18 april 2024
09:30 - 16:30

'Daagt uit tot reflectie, biedt stof tot nadenken, aansprekend gepresenteerd waardoor de cursus ook blijft "hangen".'

'Ontzettend leuke cursus met veel ruimte voor discussie,'

'Veel informatie en uitnodiging voor inbreng en vragen.'

'Brede kijk op het onderwerp.'

Docenten

  • prof. dr. R. (Robert) van den Hoven van Genderen


    Switch Legal Advocaten

Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?