Overheidsaansprakelijkheid VOL!

6 « terug naar overzicht

Startdatum
14 november 2023
Doelgroep
Overheidsjuristen
Leerlijn
Nationaal materieel recht

Prijs € 500,-


De overheid wordt steeds vaker aansprakelijk gesteld voor schade die het gevolg is van overheidshandelen of die daaraan wordt toegeschreven. In deze opleiding komen de materiële- (in welke gevallen is de Staat aansprakelijk voor zijn handelen of nalaten) en procedurele aspecten van het (bestuursrechtelijk) schadevergoedingsrecht aan de orde.

In de ochtendsessie wordt ingegaan op de aansprakelijkheid bij rechtmatig en bij onrechtmatig handelen of nalaten, de bevoegde rechter, het zelfstandige schadebesluit en de nadeelcompensatie. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten.

In de middagsessie staat de praktijk van schadevergoeding bij onrechtmatig handelen door de overheid centraal. Hoe kan daar zo mee worden omgegaan dat zowel de juridische als de politiek-bestuurlijke gevoeligheden voldoende aandacht krijgen. Vragen als “Wat is de schade?” en “Welke schade valt de staat toe te rekenen?” komen in elk geval aan de orde. Het is mogelijk om vooraf een casus, praktijkvoorbeeld of vragen in te dienen, die door de docent tijdens de cursus zullen worden behandeld.

Oud-deelnemer aan het woord

Resultaat

Na afloop van de opleiding beschikt u over de meest actuele kennis van het materiële en procedurele overheidsaansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht.


Programma en dagdelen

Dinsdag 14 november 2023
09:30 - 16:30

'Goede inhoudelijke cursus met veel praktijkvoorbeelden. Een 'must' voor elke overheidsjurist!'

Docenten

  • mr. dr. C.N.J. (Tijn) Kortmann

    Advocaat Bestuursrecht
    Stibbe

  • mr. T. (Thijs) Franssen

    Senior advocaat
    Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.

Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?