Prijs € 500,-
Overheidsorganisaties experimenteren volop met de inzet van generatieve AI. Daarbij is vereist dat deze algoritmische systemen de toepasselijke wet- en regelgeving eerbiedigen. Maar hoe realiseer je dat in de praktijk?
In dit leeratelier maak je kennis met een praktisch validatiekader om na te gaan of generatieve AI-toepassingen voldoen aan de vereisten uit de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG), de AI-verordening (AIV) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit validatiekader is opgesteld door academici en AI-ontwikkelaars op basis van de prijswinnende pilot voorRecht-Rechtspraak waarin Large Language Models (LLM) worden gebruikt om burgers ondersteuning te bieden bij geschillen in het bouw- en woonrecht.
Na een korte introductie over generatieve AI, belichten de docenten hoe tekstfilters behulpzaam zijn bij naleving van de AVG. Daarnaast komen waarborgen aan de orde om het hoogste betrouwbaarheidsniveau te garanderen bij inzet van generatieve AI voor het samenvatten en uitleggen van complexe teksten in begrijpelijke taal. De inzet van generatieve AI voor publieke informatievoorziening richting burgers en ambtenaren staat centraal.
In het tweede dagdeel wordt ingegaan op de AIV, inclusief bijbehorende gedragscodes en de eisen die hieruit voor aanbieders en gebruiksverantwoordelijken voortvloeien. Daarbij wordt een koppeling met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur uit de Awb gemaakt en de vertaling van deze beginselen naar designkeuzes om burgers, ambtenaren en andere betrokkenen op een prettiger manier met chatbots te kunnen laten interacteren.
Tijdens het leeratelier worden recente ontwikkelingen in het vakgebied besproken en wordt doorlopend de koppeling gemaakt met hoe de technologie verantwoord kan worden ingekocht en ingezet.
Na dit leeratelier weet je wat de belangrijkste punten zijn om op te letten wanneer generatieve AI binnen jouw organisatie wordt ingezet.
Directeur-bestuurder
Stichting Algorithm Audit
Head of Projects
Stichting Algorithm Audit