Algemene informatie rechtsstaat

Filmpjes 

Bijna alle organisaties die bij de rechtsstaat zijn betrokken doen mee met de Week van de Rechtsstaat en houden open huis op zaterdag 3 juni. Maar wat is een rechtsstaat eigenlijk? Heeft de rechtsstaat ook een vaste plek en hoe belangrijk is onze rechtsstaat? In vijf filmfragmenten wordt met korte (straat)interviews ingegaan op deze vragen. Een rechter in opleiding, een veteraan en mensen op straat geven hun antwoorden!  

De filmpjes zijn gemaakt op initiatief van de organisatie van de eerste Week van de Rechtsstaat. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg heeft de realisatie mede mogelijk gemaakt.

Kijk via deze en deze link naar twee filmpjes waar mensen op straat antwoord geven op de vragen 'Wat is een rechtsstaat eigenlijk?' en 'Wat merk jij van de rechtsstaat?'. Via deze link kan je het filmpje over de rechter in opleiding bekijken. En hier staat een filmpje waarin de prachtige gebouwen van de deelnemende organisaties te bewonderen zijn. Als laatste filmpje kan je hier een interview met een veteraan bekijken. 

Podcast de Wettenfabriek

In 2022 is de achtdelige podcastserie 'De Wettenfabriek' opgenomen. In deze podcast wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen van binnen en buiten de Rijksoverheid belicht hoe wetten tot stand komen en werken. 

Als luisteraar krijg je een kijkje achter de schermen van het wetgevingsproces: van voorbereiding bij ministeries en onderhandelingen in Brussel tot aan de debatten in het parlement. Aan het woord komen o.a. voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis, journalist Sheila Sitalsing, voormalig Tweede Kamerlid Diederik Samsom, politicoloog Tom van der Meer, Tweede Kamerlid Joost Sneller, SER-voorzitter Mariëtte Hamer en president van de Hoge Raad Dineke de Groot. 

Wil je de podcast graag terugluisteren? Je vindt alle 8 afleveringen via SpotifyApple Podcasts, Castbox, Deezer, Google Podcasts, Juke, Player FM, Pocket Casts, Podcast Addict, Simplecast en TuneIn.

Podcast De Wettenfabriek is een initiatief van de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen en het Kenniscentrum voor beleid en regelgeving (JenV) en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met diverse andere ministeries en podcastbedrijf Microphone Media. 

Podcast De Wet als Kunstwerk

In de podcast ‘De wet als kunstwerk’ wordt aandacht besteed aan de mooie en moeilijke kanten van de wet en het recht in de praktijk. In deze podcast interviewt Nick Schoemaker, docent bij de rechtenopleiding van de Hogeschool van Amsterdam, zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat er van die schoonheid terecht komt in de praktijk van alledag. Nick Schoemaker besteedt ook aandacht aan De week van de rechtsstaat met o.a. interviews met Aleid Wolfsen (voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens), Remco Nehmelman (griffier van de Eerste Kamer) en Wim Voermans (hoogleraar Staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden).

Beluister hier het podcastinterview door Nick Schoemaker en Nils Graaf met Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, via Spotify, Apple Podcasts of Spotify voor Podcasters. De aflevering met Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad, is hier te beluisteren.

Websites met informatie over de rechtsstaat

www.denederlandsegrondwet.nl
www.europa-nu.nl
www.parlement.com
www.prinsjesfestival.nl
www.nederlandrechtsstaat.nl
www.montesquieu-instituut.nl
www.literatuurmuseum.nl
Fototentoonstelling over Poolse Rule of Law defenders in het Atrium
Hague Justice Week