Carrièreperspectief

De kwaliteit van de juridische functie bij de Rijksoverheid is van groot belang. Daarom besteedt de Rijksoverheid veel aandacht aan de ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden van overheidsjuristen. Om de vakbekwaamheid van de overheidsjurist te waarborgen is een speciaal puntenstelsel ontwikkeld, zoals de advocatuur dit ook kent.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Als overheidsjurist heb je verschillende manieren om jezelf te ontplooien. Belangrijk daarbij is dat je zelf verantwoordelijkheid toont voor je ontwikkeling. Tijdens de functioneringsgesprekken staat persoonlijke ontwikkeling hoog op de lijst. Naar mate je meer ervaring hebt zul je meer omvangrijke en ingewikkelde dossiers krijgen. 

Sommigen ontwikkelen zich tot specialist op een bepaald terrein, anderen houden zich graag bezig met een breed scala aan onderwerpen. Enkelen worden uiteindelijk leidinggevenden binnen de juridische directies of elders binnen de Rijksoverheid. De Rijksoverheid stimuleert ook de mobiliteit tussen verschillende Rijksonderdelen.

Puntenstelsel voor blijvende vakbekwaamheid

Door de constante ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en de veranderlijke politieke omgeving is een leven lang leren van groot belang. Voor de ondersteuning van het onderhoud van de vakbekwaamheid en de kwaliteit van de juridische functie is een puntenstelsel ontwikkeld, het PWO. Jaarlijks dien je minimaal 30 punten te halen door aan onderwijs te volgen, onderzoek te doen en daarover te publiceren of op andere wijze mee te werken aan kennisdeling. Daarmee loop je in de pas met wat in de advocatuur gebruikelijk is voor het bijhouden van vakbekwaamheid.

De Academie biedt ook een gevarieerd aanbod aan cursussen en trainingen voor overheidsjuristen. Ook na de traineeopleiding kun je punten aan de Academie behalen.

Impressiefilmpjes