Recht en robotica NIEUW!

6 « terug naar overzicht

Startdatum
12 maart 2018
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen
Leerlijnen

Prijs € 400,-


De robot is in opkomst. De industriële robot is in elke productielijn te vinden, de ‘roomba’ reinigt onze huizen, de zelfsturende auto neemt zijn plaats in op onze wegen en drones houden bij voetbalwedstrijden het publiek in de gaten. In de nabije toekomst zullen autonome robots en Artificial Intelligence (AI) systemen steeds vaker tal van taken van ons kunnen overnemen. Deze robots en AI systemen worden in staat geacht (menselijke) intelligentie te begrijpen en autonoom te opereren in complexe, veranderende situaties. Zij kunnen dan ook vele vormen en functies hebben, variёrend van antropomorfisch volmaakte en intelligente gezelschapsrobots tot chirurgische operatiesystemen.

De vraag is echter of ons rechtsstelsel in voldoende mate op deze nieuwe ontwikkeling is toegesneden. Wat gebeurt er als deze autonome intelligente systemen handelingen verrichten die rechtsgevolgen hebben? Is het wenselijk om een bepaalde mate van rechtspersoonlijkheid aan robots toe te kennen? En zo ja, hoe zou die rechtspersoonlijkheid dan moeten worden vormgegeven: is aansluiting bij de bestaande vormen van rechtspersonen gewenst of juist een regeling ‘sui generis’ die specifiek op de variёteit van robots is toegeschreven? En wat zijn de gevolgen hiervan voor de plaats van de ‘homo juridicus’ in het arbeidsproces? Is het mogelijk dat robots hun eigen recht gaan creëren?

In deze cursus staat kortom de vraag centraal of een specifiek (wettelijk) kader voor de inzet van robot- en AI-technologie wenselijk is.


Resultaat

Na deze cursus heeft u inzicht in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie en de mogelijke juridische consequenties van de invoering van deze technologieën in onze maatschappij en kunt u overzien welke aanpassingen voor bestaande wetgeving wenselijk zijn.


Programma en dagdelen

Maandag 12 maart 2018
09:30 - 16:30

Docenten

  • dr. R. (Robert) van den Hoven van Genderen

    Directeur
    Centre for Law and Internet


Deze cursus op maat?