Europees en internationaal recht

Praktijk voor het Europese recht

6 « terug naar overzicht

Startdatum
23 april 2018
Doelgroep
Overheidsjuristen en wetgevingsjuristen
Inschrijven

Prijs € 400,-


Hoe kunt u de Nederlandse belangen in Europa het best behartigen? Deze cursus leert hoe het spel in Brussel wordt gespeeld. Hoe je net als in een sportwedstrijd je eigen sterke punten op het juiste moment in kan zetten, rekening houdend met de positie van de andere spelers en hun ambities. In de ochtendsessie staat centraal hoe je in Nederland het best Europese onderhandelingen kunt voorbereiden. Werk je samen in coalities met andere lidstaten of juist niet? Dien je namens Nederland tekstvoorstellen in of kun je beter afwachten? Wat te doen als je een minderheidsstandpunt inneemt? Welke rol speelt het Coreper? Hoe kom je achter het krachtenveld in de Raad en in het Europees Parlement en speel je een rol bij de besluitvorming door het Europees Parlement?

In de middagsessie staat centraal waar en hoe op nationaal niveau de Nederlandse standpunten in de Unie die bol staan van de juridische stellingen worden gecoördineerd. Hoe je daar het best invloed op uit kan oefenen en wanneer het Nederlandse standpunt het best naar voren kan worden gebracht. Daarbij komt de praktijk van BNC, PV-instructie, CoCo, ICER, pre-infractiepilot en Hofprocedures aan de orde en waar relevante stukken te vinden zijn.


Resultaat

Na deze cursus kent u de mogelijkheden die Nederland heeft om invloed uit te oefenen op de Europese rechtsontwikkeling en kunt u daarvan effectiever gebruik maken.


Programma en dagdelen

23 april 2018
09:30 - 16:30

Docenten

 • mr. J.J. (Jos) Mesu

  Raadadviseur
  Ministerie van Justitie en Veiligheid

 • mr. M.T. (Tom) de Gans

  plv. hoofd Expertisecentrum Europees Recht
  Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • mr.dr. M. (Mielle) Bulterman

  Hoofd afdeling Europees recht
  Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl
070 - 312 98 41


Deze cursus op maat?