Hoe kan de democratische rechtsstaat op radicalisering reageren?

3 « terug naar overzicht

Startdatum
16 mei 2019
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen
Leerlijn
Psychologische inzichten voor rijksjuristen

Prijs € 200,-


Waardoor radicaliseren mensen? En wat drijft hen ertoe de democratische rechtsstaat te verwerpen, desnoods op een gewelddadige manier?

Dit zijn belangrijke en complexe vragen waaraan veel verschillende kanten zitten. Het antwoord is gedeeltelijk gelegen in het feit dat mensen bepaalde aangelegenheden in het leven soms uiterst onrechtvaardig vinden. Zo kan een groep mensen zich volstrekt oneerlijk behandeld voelen of menen dat essentiële morele waarden met voeten worden getreden. Deze waargenomen onrechtvaardigheid kan radicale opvattingen en extremisme aanwakkeren en terroristische daden in de hand werken.

In deze cursus legt Kees van den Bos uit hoe dit proces verloopt en waarom dit tot radicale afwijzing van rechtsregels en democratische principes kan leiden. Hij bespreekt daartoe recente inzichten uit onderzoek naar waarom moslims of mensen aan de linker- of rechterkant van het politieke spectrum soms overgaan tot gewelddadig extremisme en terroristische daden of die daden steunen. Daarbij zal hij ook belichten hoe deze inzichten aan een beter begrip van extreme vormen van radicalisering en aan de preventie ervan kunnen bijdragen. Uiteraard is er ruimschoots gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen.

Kees van den Bos is hoogleraar sociale psychologie en empirische rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht. In December 2018 publiceerde hij het boek ‘Why people radicalize: How unfairness judgments are used to fuel radical beliefs, extremist behaviors, and terrorism, ’New York: Oxford University Press, 2018. De Nederlandse vertaling is in april 2019 verschenen onder de titel: Waarom mensen radicaliseren: Hoe waargenomen onrechtvaardigheid radicalisering, extremisme en terrorisme aanwakkert,’ Amsterdam: Prometheus.

Deze cursus is onderdeel van de leerlijn ‘psychologische inzichten voor rijksjuristen.’ In deze leerlijn komen verschillende aspecten van het sociaal-psychologische perspectief op wetgevings- en handhavingsproblemen aan bod. De docenten die deze leerlijn verzorgen, werken samen in het kader van het Kurt Lewin Institute, het landelijke kennisnetwerk op het gebied van de Sociale Psychologie en haar toepassingen https://psychologievansociaalgedrag.nl/

Oud-deelnemer aan het woord

Resultaat

Na deze cursus heeft u een gefundeerd inzicht in de aspecten die van belang zijn om radicalisering van bijvoorbeeld moslims, extreemrechts en extreemlinks te begrijpen en hoe ‘de democratische rechtsstaat’ daarop kan reageren.


Programma en dagdelen

Donderdag 16 mei 2019
13:30 - 16:30

'Interessante cursus! Leidde tot leuke discussies.'

'Veel recente voorbeelden die inzichtelijk maakten hoe breed het spectrum van 'radicalisering' is, veel goede stellingen en vragen om de cursisten te laten nadenken en eigen mening te laten vormen.'

'Zeer boeiend en interactief.'

Docenten

  • prof. dr. K. (Kees) van den Bos

    Hoogleraar
    Universiteit Utrecht - Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?