Framing voor juristen okt. '14 Nieuw

6 « terug naar overzicht

Startdatum
2 oktober 2014
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen
Niveau
Basis
Leerlijnen

Prijs € 500,-


Beseft u hoeveel invloed woordkeuze heeft op beleidsmakers en de publieke opinie? Framing is een techniek waarmee u kunt sturen hoe anderen tegen de materie aan (gaan) kijken. Een ideaal middel om in te zetten bij het formuleren van uw wetsvoorstellen en juridische adviezen.

Van deze techniek hebben veel juristen nog weinig kennis. In de commercie en de politiek wordt echter volop gebruik gemaakt van framing. Illustratief was bijvoorbeeld het gebruik van het negatief klinkende 'Kunduzakkoord'versus het meer positief klinkende 'Lenteakkoord'. Vergelijk uw gevoel eens bij 'de opvang van vluchtelingen' versus 'massa-immigratie' of 'besparing' versus 'bezuiniging'. Een goed frame roept exact het positieve of negatieve beeld op dat de zender wil bereiken.

Veel mensen weten niet goed hoe zij een frame kunnen herkennen of hoe zij effectief op een ongewenst frame kunnen reageren. Ook wordt framing regelmatig verkeerd ingezet waardoor een averechts effect ontstaat. Tijdens de cursus zullen wij u interessante voorbeelden rondom wetgeving en beleidsmaatregelen laten zien.

Na het volgen van deze cursus (her)kent u de mogelijke effecten van bepaald woordgebruik waardoor u daar adequater mee om kunt gaan en daarop kunt reageren. Daarnaast leert u hoe u als jurist framing optimaal in kunt zetten.


Resultaat

In deze training leert u hoe u framing zelf bewust kunt inzetten en hoe u framing herkent en kunt voorkomen dat u onbewust in het frame van een ander stapt.


Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator open inschrijvingen

e.ruigrok@acwet.nl
070 - 312 98 41


Deze cursus op maat?